Lopende projecten

 • Benno

  In deze jeugdopera worden kinderen uitgenodigd in de wondere wereld van de bodemdieren, waar rust, plezier en troost te vinden zijn. Kijken naar bodemdieren kan een tegengif zijn. Voor een druk thuis, een drukke wereld en een druk hoofd.

  Mona (Elea Bekkers) en Taco (Maarten Zaagman-Smit) wekken met muziek de bodemdieren tot leven en nemen de kinderen mee in de bewogen binnenwereld van de achtertuin en van zichzelf. Regisseur Annelies van Wieringen maakt samen met KASKOmakers Lisanne van Aert (tekst), Anne-Maartje Lemereis (compositie) en Juliëtte Mout (scenografie) het genre opera toegankelijk voor kinderen. Zij weten: opera biedt in al zijn bizarriteit juist de mogelijkheid voor ongebreidelde fantasie!

 • Prints

  Begin 2023 is Eleas eerste gedicht in print uitgebracht: Kleurrijk Stil.
  Gedurende de komende jaren zullen steeds meer van haar gedichten beschikbaar worden in haar webshop.

 • xx, Lotte: Die Leiden der jungen Charlotte

  ‘Ik keer terug in mezelf, en tref er een wereld aan!’ Zo kweelt Werther in de briefroman van Goethe – want zijn eigen gevoelswereld, die onderzoekt hij en die stroomt over van Lotte. Lotte, de perfecte lieve vriendin, Lotte, de zoete grote zus die als een moeder over haar kinderen hoedt, mooie Lotte, zachte Lotte, die zich over de zieken ontfermt als een soort engel en haar hart uitstort bij de hoofdpersoon. Lotte, waarvoor Werther zou sterven.

  Maar wie is Lotte?
  De twintigjarige Charlotte is de oudste van een schaar aan kinderen. Wanneer hun moeder sterft, komt de zorg over haar kleine broertjes en zusjes op Charlotte neer. Haar verloofde is door haar ouders uitgezocht en tussen deze opgelegde plichten liggen haar dromen gevangen.
  Dan ontmoet ze Werther – een man, die naar haar luistert, die tijd met haar doorbrengt en haar ondersteunt bij het verzorgen van al die kinderen – een echte vriend. Misschien verwart ze die plotselinge steun, voor een verliefdheid. Wat een verschrikking, wanneer Werther zich van het leven berooft, en hoe verscheurend, wanneer hij Charlotte daarvan de schuld geeft. Opnieuw is ze gevangen.

  Als vorm is er in xx, Lotte gekozen voor het klassieke Liederkreis: de populairste vorm van kamermuziek in Goethes tijd. Dat is niet willekeurig gekozen: de beroemdste liederencycli voor mannen; Winterreise, Die schöne Müllerin, des Knaben Wunderhorn; gaan over de woeste binnenwereld van mannen die de natuur in trekken en hun heldhaftige daden. De beroemdste liederencyclus voor vrouwen, Frauenliebe und Leben – geschreven door een man, uiteraard – gaat over de belevingswereld van een vrouw: Zij wordt verliefd, zij trouwt, zij krijgt een kind, haar man sterft en ze gaat in rouw. Daarbuiten: niets.
  In xx, Lotte rekenen Elea en componist Christian Chamoun  af met de eendimensionale, romantische muze, diens wereld enkel om de man draait en in wie geen mens zich herkent. Christian en Elea zijn momenteel bezig een CD op te nemen voor deze cyclus, en het optreden is beschikbaar als huiskamerconcert.

 • Sinds 2023 zangdocent in Zutphen

  Elea geeft zangles en stemcoaching aan alle leeftijden en niveaus. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse opera en stemexpressie, maar ook vaardig in klassieke opera, belting, gezond stemgebruik en begeleiding bij hormonale veranderingen.
  .
  Is jouw goede voornemen om meer te zingen, of wil je weten of het iets voor je is? Plan vooral een proefles in! Vragen kan altijd.

 • Sinds 2017 Zangdocent bij Fulco Muziekonderwijs

  Sinds 2017 geeft Elea Bekkers privézangles en dirigeert zij het Fulco Kinderkoor in IJsselstein bij het collectief Fulco Muziekonderwijs.

  .

 • Sinds 2015 Maker bij STAATSGREEP

  Staatsgreep is geboren uit de vruchtbare samenwerking met componist en ontwerper Sem Hak. Staatsgreep maakt kunst op het scherpst van de snede. Niet om modern te zijn, maar om de hedendaagse mens een stem te geven door middel van kunst. De werken van Staatsgreep snijden kwesties aan die er nu toe doen maar nog altijd onderbelicht zijn: minderheidsproblematiek, mentale gezondheid, klimaatverandering en de onkunde van de hedendaagse politiek om hier iets aan te (willen) doen. Staatsgreep maakt muziek, theater, mode, film en wat maar nodig blijkt.

Projecten

 • 2018 – 2022

  Op basisschool De Kleine Vliegenier kunnen leerlingen in de pauze deelnemen aan een gevarieerd programma met dans, muziek, theater, capoeira, kunst, techniek, koken en bewegen. De kinderen ontdekken zo hun talenten. In samenwerking met Anne-Maartje Lemereis geeft Elea Bekkers hier lied- en operaschrijfcursussen, individueel geeft zij de kinderen dramales.


 • 2021 Dochter – NJON Muziekzomer

  Er komt een moment voor ieder kind dat het zich bewust wordt van de wereld waarin het leeft. Dochter vertelt op muzikale wijze het verhaal over opgroeien, je eigen stem vinden tegen het overweldigende decor van de alsmaar doordraaiende wereld. Saxofoniste Kika Sprangers, leidt je in deze voorstelling door haar eigen leven en langs haar eigen levensvragen en brengt je naar wie ze nu geworden is: een krachtige, dappere en ambitieuze musicus die bij het waarmaken van haar dromen nooit de makkelijke weg heeft gekozen. Kika: ‘Mijn inspiratie voor deze voorstelling komt onder andere uit Ronja de Roversdochter, een boekpersonage dat mij aangrijpt vanwege haar groei, haar zelfstandigheid, haar durf en onbevangenheid en daarnaast haar liefde en waardering voor de natuur, de aarde om haar heen.’

  In Dochter laat Kika Sprangers haar stem horen samen met negen zangeressen: Elea Bekkers, Veronika Akhmetchina, Viktoria Nikolova, Sylvia Boone, Channe Malkin, Liiva Dumpa, Nina Rompa, Marit van der Lei en Anna Serierse. Op rauwe locaties zonder opsmuk komen de stemmen van de vrouwen bij elkaar om in beeld, muziek en tekst dochterverhalen te delen.

 • 2019 – 2020 Kaap die Goeie Koop van Silbersee en Gouden Haas

  Een grootse, zintuiglijke muziektheatervoorstelling midden op het strand! Hallucinerende beelden, indrukwekkende decors, zang, dans, spel en spoken word, op een nieuw geschreven tekst van Jibbe Willems en nieuw gecomponeerde muziek van multi-instrumentalist Frank Wienk, beter bekend als Binkbeats. Na Dijkdrift en Aardappelvreters is Kaapdiegoeiekoop de finale van het oeroperadrieluik Eilanden. Het verbeeldt hoe de Hollandse koopmansgeest regelrecht afstevent op een klimaatramp.
  Elea Bekkers is een van de acteurs en vocalisten.
  Door COVID en de daaromheenvallende maatregelen, heeft deze voorstelling niet in de geplande vorm plaatsgevonden, maar is hij in premiere gegaan op Het Imaginaire Eiland van Oerol 2020.

 • 2019 – 2020 NKK NXT

  Wie zie jij staan als je in de spiegel kijkt?
  Ieder seizoen gaat een groep jonge, multi-getalenteerde zangers op zoek naar nieuwe manieren om met ensemblezang als kunstvorm hun verhaal te vertellen. Onder de vleugels van de professionals van het Nederlands Kamerkoor maken zij hun eigen, relevante concertprogramma.
  Elea Bekkers was maker en zanger in STAAN&OPVALLEN, dat in september 2020 in premiere ging.

   

 • 2019 On Verra bij Opera Forward Festival

  Tijdens het Opera Forward Festival vinden tien dagen lang door heel Amsterdam allerlei evenementen plaats. Van OFF Talks tot aan opera’s van onze OFF Talents en van feestjes tot aan nog meer opera’s.
  Elea Bekkers soleerde in de OFF-talentopera ‘On Verra’ van componist Julian Oliveira en regisseur Leon Rogissart.

 • 2018 Thijl van Utrechtsch Studenten Concert

  In de zomer van 2018 werd vliegbasis Soesterberg omgetoverd tot een levendig geuzenkamp; een groots decor van zandsculpturen verrees op het podium waar 160 jonge musici en acht topsolisten de spectaculaire opera Thijl op de planken brachten. Elea Bekkers was Deerne, Viskoopster, en understudy voor Wilke ter Brummelstroete als Stevenijne.

 • 2018 Lachesis in De Schikgodinnen van Julia Spoelstra

  Regie van Julia Spoelstra: een persoonlijk verhaal over de drie oergodinnen die het leven spinnen, meten en weer afknippen.

 • 2017 De Man die Afdreef op de Zee

  Een man wordt wakker op het luchtbed waarop hij eerder in slaap viel. Maar in plaats van op het strand te liggen drijft hij op open zee. Geen land in zicht. Hij komt niemand tegen, alleen zijn eigen angsten, verlangens en demonen. De opera werd voor het eerst uitgevoerd in 2017, met Elea Bekkers in de rol van De Man.

   

 • 2017 Echo van Stef Veldhuis in Gaudeamus Muziekweek

  De ECHO-Opera is een locatieopera die de locatie, Fort Rijnauwen in Utrecht, als instrument en tegenspeler gebruikt.

  Echo is gemaakt in samenwerking met Gaudeamus Muziekweek. De première speelde als voorprogramma van Holland Opera op 15, 16, 17, 22 en 30 juni 2017.

  Concept en compositie: Stef Veldhuis
  Libretto: Anne-Fleur Kan

  Clarinet: Marinthe Jansen & Bernardo Alcalá
  Bass clarinet: Vincent Martig
  ​Percussie: Niek Kleinjan
  Sopraan: Elea Bekkers
  Alt: Anna Vala Olafsdottir
  Bariton: Nathan Tax


   

 • 2017 – 2018 Zanger en speler in De Vermoeide Mens van Imre van den Bosch

  Raast het leven u voorbij? Wij bieden u nu de oplossing. Eenvoudig en goedkoop! De ultieme oplossing in de strijd tegen klusjes, zeurende familieleden en een overspannen baas.
  In de voorstelling ‘de vermoeide mens’ kunt u meelopen met de dagelijkse stroom van moetjes. Wakker worden in je inbox, alle ongelezen appje en je moeder die je nog moet terugbellen. Kom even tot rust en luister naar de verkoper, want vandaag heeft hij een speciale aanbieding die misschien wel al uw stress en uw moeheid afneemt. Maak hem los!
  Vanuit bezig zijn met (voor)oordelen over kleur, ras en white privilege, kwam Imre terecht bij de geschiedenis van de slavernij en uiteindelijk bij een andere hedendaagse vorm van slavernij; de prestatiemaatschappij. Zijn we niet allemaal slaaf van onze tradities, gewoontes, normen en waarden? In hoeverre houden we onszelf gevangen? Leven we of worden we geleefd?
  Regie: Imre van den Bosch
  Spel: Ayrton Kirchner
  Zang: Luuk van Rosmalen, Noël van den Wiel, Silva de Waard, Elea Bekkers.
  Uitvoeringen op Vuurol, Culturele Zondagen en Showman’s Fair in 2017 en 2018

 • 2010 – 2017 Zangdocent privéleerlingen

 • 2017 Pilot van Sandy Verhoeve

  In deze korte thriller van Nederlandse regisseur Sandy Verhoeve speelt Elea Bekkers de hoofdpersoon, Charlotte, die gestalkt wordt door de man die zij afwijst.

 • 2016 Äffchen van Sandy Verhoeve

  In deze korte thriller van Nederlandse regisseur Sandy Verhoeve speelt Elea Bekkers Nicole, de verleidelijke antagoniste van de paranoïde hoofdpersoon.

 • 2016 Voices of Concrete van Fanni Futterknecht

  Kunstinstallatie in Innsbruck, Oostenrijk door Fanni Futterknecht

  ‘With words we touch what we speak’

   

 • 2015 – 2017 Theatre Open Space

  Interventies in de publieke ruimte door het doorbreken van de heersende tempi of bewegingsnorm, met simpele lichamelijke tools als lopen, stilstaan, liggen. Wekelijkse trainingen en masterclasses.

 • 2015 Ondine in Graaf! Van Anne-Maartje Lemereis

  Graaf! is een opera over een vrouw die zich uitgraaft uit de gevangenis. De opera werd voor het eerst uitgevoerd in 2015, met Elea Bekkers in de rol van Ondine.

 • 2015 Eerste samenwerking met Sem Hak: Jij noemt dit Kou

  Lied voor piano en mezzosopraan

 • 2014 Wereldpremiere Vijf van Remy Alexander

  Vijf voor strijkkwartet, strijkorkest en mezzosopraan

 • 2014 Melia in Apollo et Hyacinthus van Mozart

 • 2013 Tweede Dame in Die Zauberflöte van Mozart

 • 2013 Guided Tour by Anouk van Reijen

Bibliografie

 • 2021 Zij die Achterbleven

  Libretto. Deel van een drieluik met De Man die afdreef op de Zee en De Vrouw die de Berg Besteeg. De Man is afgedreven op zee, maar dat deert de achterblijvers niet: met gezapige bagatellisatie wuiven ze zijn tragedie weg onder het genot van een bakje automaatkoffie. Het minst epische, maar wellicht meest dramatische deel van het drieluik.

  Mijn kantoor. De TV staat aan. Ik kijk er graag naar, naar de reclame. (ik denk aan hoe nietig we zijn, in het ontzagwekkende stelsel aller dingen) Mijn kantoor is de mooiste plek. Ik ben er graag, ik ben graag alleen. Ik drink teveel. Moeder, stoor me niet. Ik zit net lekker.
  (Enorme bomen in een paradijslijke symbiose van vormen, geel, roze en blauw, een eenheid, de bodem donkerbruin en vochtig, donker, koel…) Ik mis je, mam.

   

   

 • 2020 Andromedae

  Tekst voor een compositie van Channe Visscher: een reis door de ruimte en de ongrijpbaarheid der dingen.

   

  Interunni albedo
  phecda, naast hygea.

  Arme Phaeton!

   

 • 2019 De Vrouw die de Berg Besteeg

  Libretto. Deel van een drieluik met De Man die afdreef op de Zee en Zij die Achterbleven. Woedend op de gevestigde orde verlaat een vrouw die, om de berg te bestijgen en zelf een nieuwe orde te scheppen. Om die schepping te kunnen voltooien, moet zij eerst alles afbreken wat zij kent, alles wat ze weet, al haar dromen.

   

  Vol ontzag kijkt de mens naar de berg en ziet niet hoe die zich vernietigd, zich leegknijpt in beken die haar lichaam uitslijten, verbrijzelend en eenwordend, zich stortend, haar hellingen vlakkend, de berg heeft opgegeven. 

 • 2016 Speeldoosjes

  Teksten voor liederencyclus. Speeldoosjes maken modern klassiek behapbaar voor kinderen en andere beginnende musici. Elea bewerkte teksten die zij als kind schreef, om op muziek gezet te worden.

   

  Ring, ring en een ketting
  een leeg zakje tum-tum

  Ik ben vergeten wat ik zie… moet het in gedachten hebben neergelegd.

 • 2015 De Man die Afdreef op de Zee

  Libretto. Deel van een drieluik met De Vrouw die de Berg Besteeg en Zij die Achterbleven. Een man wordt wakker op het luchtbed waarop hij eerder in slaap viel. Maar in plaats van op het strand te liggen drijft hij op open zee. Geen land in zicht. Hij komt niemand tegen, alleen zijn eigen angsten, verlangens en demonen.

   

  Als ik het ruisen van de zee ontken
  hoor ik het verre wuiven van de bomen
  in een park, waar met gedempte stemmen
  wordt gelachen en gepraat, en waar
  de liefste stem mijn naam noemt…

  Voorbij de oneindige einder wuift er gras
  dat ons het zicht ontneemt.
  Daar is die mond in de vorm van een hart
  die beeft bij het zeggen van mijn naam.

  Waar de harde grond onder mijn voeten steunt
  of zand, waarin ze zacht verzinken…

  struiken die buigen onder onze omarming
  brekende bloemen! Gierende geuren!
  De lucht die wij samen bewegen!

  ver van het wijde water waren wij

 • 2015 Jij Noemt Dit Kou

  Liedtekst, in samenwerking met Sem Hak tot stand gekomen.

Opleiding

 • 2015 – 2018 Theaterstudie aan Schauspielschule Wien

  Theaterstudie in Wenen, Oostenrijk

 • 2010 – 2015 Bachelor of Music aan Utrechts Conservatorium

  Bachelor klassieke zang bij Charlotte Margiono, Cum Laude afgesloten.